Catering

 Jedlá a nápoje. Neoddeliteľnou súčasťou svadby je svadobná hostina. Tam sa ukáže umenie kuchárov, kuchárok či šikovné ruky a rýchle nohy obsluhujúcich čašníčok. Po sobáši, fotení a nekonečných presunoch a stresoch si konečne všetci svadobčania zasadnú ku svadobnému stolu. Prednesie sa slávnostný prípitok a môžmu sa pustiťdo jedla. Väčšinou to začína predjedlom, ale veľa svadieb začína aj polievočkou. Tá je takým hlavným štartom svadobnej hostiny. Nehovoriac o tom, že sa mladomanželia navzájom kŕmia či hádžu slíže na svoje svadobné šany. Preto vo viacerých prípadoch sa dávajú podbradníčky. Lyžička ona jemu a potom on jej....Všetko to končí prekrikovaním sa svadobčanov, že polievka je málo slaná...Nieže by sa chceli  sťažovať cateringovému kuchárovi, ale chcú vidieť mladomanželský druhý bosk (prvý bol predsa pri sobáši). Niekedy je to také rýchle, že nestihnú ani preglgnúť a už si vymieňajú mladomanželia slížiky :-))  Ale vráťme sa ku cateringu. Po polievočke prichádza hlavné jedlo a tu už záleží na mladomanželoch čo si vyberú. Plnené prsia so šunkou, grilované kuriatko, či špeciality zahraničnej kuchyne.

Tak aby sme to nejako zhrnuli. Všetko je na dohode cateringovej spoločnosti či rečtaurácie s mladomanželmi. Treba sa presne dopredu dohodnuť čo si donesieme my a čo dávaju oni. Presne si hodonúť jedlá a prílohy k nim a aj približne časy, o ktorej čo podávať. Treba sa aj uistiť o pevnom počte osôb. Napríklad som sa stretol s tým,  že sa počítalo koľko dospelých a koľko detí. Deťom sa dávali menšie porcie. Však načo zbytočne plytvať. Koľko flaiš alkoholu či vína priniesť a samozrejme nezabudnuť na ovocie. Dobrým vyznamenaním by mali byť spomienky svadobčanov na dobré jedlo a kvalitný alkohol ešte dlho po svadbe. A narážky na mladomanželov, či by si to nechceli ešte raz zopakovať. :-))

 

Čo reštaurácia, to máte nejaký štandard, ktorý vám ponúknu. Ale výber je hlavne na vás a na investícii koľko "euríkov" chcete do jedla investovať. Reštaurácie varia výhradne zo svojich surovín, vy si vyberáte jedlá. Možno nejaké predjedlo, slepačia polievočka, plnené rezne s oblohou, potom samozrejme vyprážané rezne so šalátom a nezabudnuť na polnočnú kapustnicu. Stretol som sa hlavne s cateringovými firmami, ktoré neskôr ponúkajú švédske stoly, či už studené šunky, syry, rôzne rolády, alebo teplé - soté, omáčky a prílohy. Každý svadobčan si už sám vyberie čo mu žalúdok či žlčník zvládne :-)) Keď sme pri orgánoch netreba zabúdať ani na pečienku. Tu začneme týriť hneď po prípitku nejakým domácim alkoholom. Tu sú cateringové firmy povolné a dovolia si kludne doniesť svoje zásoby. Je síce pravda, že na svadobčana sa počíta určité množstvo vína a samozrejme nealko nápoje a káva. Väčšinou si môžte doniesť aj zákusky. Veď kto pečie lepšie šamróny ako krstná mama...:-))